De eerste 100 inschrijvingen zijn binnen

Op vrijdagavond 30 augustus om 19.00 uur gaat de 59ste editie van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace van start. Sinds 1 mei is de inschrijving geopend. Inmiddels hebben zich al 104 deelnemers ingeschreven! Kijk voor de deelnemerslijst op https://24uurszeilrace.nl/deelnemerslijst/ 

Nog niet ingeschreven? Dat kan nog steeds via  www.24uurszeilrace.nl.

Crew kleding

In welke categorie je ook start, teamkleding is altijd functioneel en leuk om te hebben. Bovendien is het een mooi aandenken aan jullie gezamenlijke avontuur op het water. Dit jaar kan er, in samenwerking met Magic Marine, weer mooie crew kleding besteld worden met jouw eigen bootnaam op de rug. Er is keuze uit Crew Polo, Crew shirt (lange mouw) of Crew Softshell jack. Bestel je eigen crew kleding via https://24uurszeilrace.nl/winkel/ 

Supporter bedrijven

De 24 Uurs kan alleen georganiseerd worden mede door de steun van sponsors en supporter bedrijven. Ook jij kan met jouw bedrijf Supporter van de 24 Uurs worden! Voor een bijdrage van € 500,- krijg je een leuk pakket aan tegenprestaties, zoals logo op de website, 1/4 pagina advertentie in uitslagenboekje, zichtbaarheid op de kade van Medemblik etc. Zie voor meer informatie https://24uurszeilrace.nl/product/sponsor-worden/

Ken jij de historie van de 24 Uurs Zeilrace?

Wat in 1950 is gestart als proef en in 1965 werd uitgeschreven als eerste officiële 24 Uurs Zeilrace, is uitgegroeid tot het grootste evenement voor kajuit zeiljachten in Nederland. Een evenement dat niet meer weg te denken is in de vaderlandse zeilerij. 

In 1950 organiseerde de Kustzeilers de eerste 24 Uurs Zeilrace, in eerste instantie alleen voor de eigen leden. Er deden 22 jachten mee. Door gebrek aan wind wisten slechts twee deelnemers reglementair te finishen, C. Kaars Sijpensteijn won met de Starnakel, A. Conijn werd tweede met de Femmy. Vooral het feit dat slechts twee boten finishten, stemde het bestuur tot nadenken. Ze vond dat door de windstilte er een te groot kans-element in zat en het bestuur schoof een volgende editie op de lange baan. In de jaren daarna werd nog wel eens een poging ondernomen de wedstrijd weer te organiseren, maar pas vanaf 1965 is het een jaarlijks terugkerend evenement geworden. De Kustzeilers zocht samenwerking met de lokale watersportvereniging in Medemblik en tot de dag van vandaag is deze IJsselmeerplaats de finishhaven.   

Het idee voor de 24 Uurs komt oorspronkelijk uit Zweden. De Swenska Kryssarklubben organiseerde in 1947 met groot succes 24 en 48 Uurs “Kruistochten”. Het concept is hetzelfde; in 24 of 48 uur zo veel mogelijk mijlen afleggen tussen zelf te kiezen rakken. Waarvan elk rak slechts twee maal gevaren mag worden. Wie te laat finisht, krijgt strafmijlen. De schippers moesten destijds in een journaal bijhouden welke merktekens ze gerond hadden, de voorloper van de on-line verklaring. Deze “kruistochten” bleken goede leerscholen in zeemanschap, navigatie, meteorologie en het leren kennen van de eigenschappen van bemanning en schip. Engeland en Denemarken namen het idee in 1949 over en een jaar later volgde Nederland.

De eerste officiële 24 Uurs in 1965 kende prettig zeilweer, met matige wind, maar met een stuk venijn in de staart in de vorm van regenbuien en harde wind. In 1965 won L. Weisfeld met de Salacia de Radboutbeker, de overall prijs in de RORC klasse. De Spes Mostra van G. Jorritsma won de 24 Uurs wisselbeker in de Rond en Platbodem klasse. De basis was gelegd voor een jaarlijks terugkerend evenement vol zeiluitdagingen.

De formule van de 24 Uurs is in al die jaren niet veranderd. Wel breidt de organisatie het aantal startplaatsen uit tot 14 en komen er in de jaren zeventig ook rakken op het Wad en de Noordzee. De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad wordt definitief gesloten in 1975. Voor het passeren van de sluis krijgen deelnemers compensatietijd. De 24 Uurs won snel aan populariteit en het aantal deelnemers groeide elk jaar. De top werd bereikt met meer dan 800 deelnemers, waarna er een periode van terugval optrad. Tegenwoordig zeilen er ook duohanded zeilers mee in de ORC en is het aantal deelnemende boten gemiddeld rond de 400. Voor veel deelnemers is het massaal binnen varen van de haven van Medemblik nog steeds een hoogtepunt van de 24 Uurs. Daarbij worden de zeilers door enthousiast publiek op de wal verwelkomd. 

Lees het hele verhaal over de historie van de 24 uurs op https://24uurszeilrace.nl/historie-van-de-24-uurs-zeilrace/

Over Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

In 2024 organiseert de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers voor de 59ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, 24 uur achter elkaar zeilen, de gezelligheid en uithoudingsvermogen maakt het evenement nog altijd uniek en geliefd bij zeilers. De start vindt plaats op vrijdagavond 30 augustus vanuit 13 starthavens rondom IJsselmeer, Markermeer en Waddenzee. En de (massale) finish is op zaterdagavond 31 augustus in Medemblik. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de wedstrijdklassen ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, alsmede in de tocht met niet-gemeten kajuitzeiljachten (inclusief platbodems en multihulls). Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

De 59e Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt onder andere mogelijk gemaakt door de volgende organisaties: Nationale Nederlanden, Gemeente Medemblik, Mediapartner Zeilen en vele enthousiaste supportbedrijven.

Schrijf nu in

Wij hopen iedereen op vrijdag 30 augustus aan de start te zien en na 24 uur zeilen te verwelkomen in Medemblik. Schrijf je vanaf 1 mei in op www.24uurszeilrace.nl. We wensen iedereen een heel fijn zeilseizoen met veel mooie zeiluren om op 30 augustus goed voorbereid aan de start te verschijnen.