Inschrijving 24 uurszeilrace 2022 is open!

De 57e Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt weer een editie als vanouds, zonder coronabeperkingen. Op vrijdagavond 26 augustus 2022 zullen de honderden boten vanuit dertien havens langs het Marker- en IJsselmeer van start gaan. Een etmaal later volgt het feestelijke onthaal in Medemblik, zoals de deelnemers dat van de organisatie gewend zijn. De inschrijving is vanaf 1 mei open en geschiedt via de nieuwe website met nog meer beleving.

“Medemblik maakt zich op voor een ouderwets ontvangst van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace”, aldus Klaas Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs comité. “Het wordt een normale editie zonder restricties.” Zo keert de band terug en zal de prijsuitreiking zoals gebruikelijk bij Kasteel Radboud plaatsvinden.

Vorig jaar trok de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace een recordaantal nieuwe deelnemers. Kroon: “Normaliter ligt het aantal eerstejaars rond de 30 procent. In 2021 was dat ongeveer 45 procent. Dat is enorm en we hopen natuurlijk dat een groot deel van hen terugkeert. De reacties waren in ieder geval heel positief.”

Real-time wedstrijdverklaring
Mede vanwege de coronabeperkingen verving de organisatie in 2021 de wedstrijdverklaring voor een digitale versie. Dit om te voorkomen dat te veel mensen na afloop bij de Vischafslag zouden samenkomen om hun papieren wedstrijdverklaring in te dienen. Kroon: “Het digitale formulier kon zowel real-time tijdens de 24 Uurs worden ingevuld als achteraf. Hopelijk zullen dit jaar nog meer deelnemers het real-time gaan invullen. Zo kunnen ze niet alleen hun eigen positie ten opzichte van de concurrenten in de gaten houden, maar het thuisfront kan ze ook volgen.”

Over Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace
In 2022 bestaat de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers 76 jaar en organiseert ze voor de 57ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, 24 uur achter elkaar zeilen, de gezelligheid en uithoudingsvermogen  maakt het evenement nog altijd uniek en geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, PolyClassic jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt onder andere mogelijk gemaakt door de volgende organisaties: Nationale Nederlanden, Gemeente Medemblik, K.Z.&R.V. Hollandia, Media-partner Zeilen en Stadshavens Medemblik.

Bekijk nu de aankondiging en schrijf je in!