Inschrijving 58e Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace geopend

Het nieuwe zeilseizoen is weer begonnen en dat betekent ook dat de inschrijving van de 58e Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace van start gaat.

Het organisatiecomité is afgelopen winter volop bezig geweest om de komende 24 Uurs weer goed voor te bereiden en op onderdelen te verbeteren:

Sluiscompensatie verruimd

“De sluiscompensatie voor zowel Den Oever als Kornwerderzand is verruimd”, vertelt Klaas Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs comité. Die compensatie bedroeg 2 procent van de gezeilde tijd en dat wordt nu 2,6 procent. “In de afgelopen jaren hadden we bij de Afsluitdijk te maken met werkzaamheden en het verzilten van het IJsselmeer, waardoor het schutten trager verliep. Vorig jaar vingen we geluiden op dat deelnemers absoluut niet door de afsluitdijk gingen, omdat het echt veel te veel tijd kostte. Daarom hebben we naar een oplossing gezocht.”

APH in plaats van GPH

Voor de wedstrijdklassen heeft de organisatie nog een andere wijziging in petto. “We werken dit jaar voor het eerst met APH (All-Purpose Handicap) als rating en niet meer met GPH (General Purpose Handicap). De APH is door World Sailing geadviseerd, omdat die een beter windbereik heeft. De GPH ging uit van een hardere wind dan de afgelopen jaren tijdens de 24 Uurs was gemeten. De APH is dus iets zuiverder.”

Over Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

In 2023 organiseert de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers voor de 58ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, 24 uur achter elkaar zeilen, de gezelligheid en uithoudingsvermogen maakt het evenement nog altijd uniek en geliefd bij zeilers. De start vindt plaats op vrijdagavond 25 augustus vanuit 13 starthavens en de (massale) finish op zaterdagavond 26 augustus in Medemblik. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de wedstrijdklassen ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, alsmede in de tocht met niet-gemeten kajuitzeiljachten (inclusief platbodems en multihulls). Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

De 58e Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt onder andere mogelijk gemaakt door de volgende organisaties: Nationale Nederlanden, Gemeente Medemblik, K.Z.&R.V. Hollandia, Media-partner Zeilen en Stadshavens Medemblik.

Schrijf nu in

Wij hopen iedereen op vrijdag 25 augustus aan de start te zien en na 24 uur zeilen te verwelkomen in Medemblik. Schrijf je nu in. We wensen iedereen een heel fijn zeilseizoen met veel mooie zeiluren om op 25 augustus goed voorbereid aan de start te verschijnen.