Inschrijving geopend!

Den Helder nieuwe startplaats in de 59ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

Inschrijving per 1 mei geopend

Lelystad, 29 april 2024 – De organisatie van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace kiest voor Den Helder als nieuwe startplaats op het wad. Nieuw is ook dat de deelnemers dit jaar in drie startgroepen starten in plaats van vier. Daarmee blijft de organisatie van deze 59ste editie van één van de grootste kajuitzeilevenementen in Noord-Europa in beweging. Op vrijdagavond 30 augustus 2024 gaan de honderden boten vanuit dertien havens langs het Marker- en IJsselmeer en de Waddenzee van start. Een etmaal later volgt het feestelijke onthaal in Medemblik. De online inschrijving gaat vanaf 1 mei open.

Het aantal startplaatsen is gelijk aan vorig jaar, maar in plaats van Kornwerderzand als startplaats op het wad kunnen de deelnemers nu starten in Den Helder. “In Kornwerderzand wordt druk gebouwd”, vertelt Klaas Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs comité. “Vorig jaar bleek daar te weinig ruimte om te starten en dus hebben we nu voor Den Helder gekozen. Dat levert tegelijkertijd een grotere puzzel op en dus meer uitdaging voor de zeilers. Vanuit Den Helder is het zo’n halve mijl naar de eerste boei, waarna de zeilers kunnen kiezen om via de Noordzee rondom de eilanden te zeilen, over het wad naar Kornwerderzand of meteen terug te schutten naar het IJsselmeer. Afhankelijk van de stroom en wind zijn er meer mogelijkheden voor de eerste rakken. We denken daarmee een uitdagend element te hebben ingebouwd voor de deelnemers.”

Net als vorig jaar verplaatst Rijkswaterstaat tijdens de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace de sportboeien op het Markermeer en legt een extra sportboei uit. Hierdoor zijn er voor verschillende windrichtingen meer rakken te kiezen en wordt het interessanter voor de zeilers om ook hier te starten en mijlen te maken.

AIS verplicht voor wedstrijd

Voor de deelnemers aan de wedstrijdklasse is het verplicht om een AIS (Automatisch Identificatiesysteem) met transponder aan boord te hebben en deze ook gedurende de wedstrijd te laten uitzenden. Daarmee wordt het mogelijk de deelnemers gedurende 24 uur live te volgen. Kroon: “Het is een nieuw systeem en dit jaar nog een proef. Door het continu uitzenden van de AIS-data zijn de deelnemers real time te volgen via de website van de 24 Uurs. Dat bevordert de onderlinge concurrentie en maakt het voor de thuisblijvers interessant om de zeilers te volgen. Ook de tochtdeelnemers kunnen bij de inschrijving aanvinken of ze een AIS transponder hebben. Voor die klasse is het echter niet verplicht, omdat niet iedereen een AIS aan boord heeft.”

Drie startgroepen

De deelnemers starten in drie startgroepen in plaats van vier. De wedstrijdklassen ORC volbemand en doublehanded en de wedstrijd Rond- en platbodems starten dit jaar tegelijkertijd. De tochtdeelnemers vertrekken in twee klassen, SW Hoog en SW Laag. “Op deze manier willen we de deelnemers dichter bij elkaar laten finishen in Medemblik. Andere jaren liepen de finishtijden behoorlijk uiteen, waardoor sommige zeilers veel later in de haven waren dan anderen. Nu kan voor iedereen het feest vroeg in de avond beginnen. De drie klassen starten steeds tien minuten na elkaar tussen 19.00 en 19.20 uur.

 Over Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace
In 2024 organiseert de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers voor de 59ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, 24 uur achter elkaar zeilen, de gezelligheid en uithoudingsvermogen maakt het evenement nog altijd uniek en geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de wedstrijdklassen ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, alsmede in de tocht met niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt onder andere mogelijk gemaakt door de volgende organisaties: Nationale Nederlanden, Gemeente Medemblik en Mediapartner Zeilen en vele supporterbedrijven.