Mooie weersvoorspelling in 57ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

Rustige start op vrijdagavond

Medemblik, 26 augustus 2022 – Vrijdagavond tussen 18.30 en 19 uur startten 354 van de 408 vooringeschreven deelnemers in de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Het weer ziet er gunstig uit de komende 24 uur, met een matige noordelijke wind tussen de 10 en 15 knopen. Vanmiddag trok er nog een regenfront over Nederland, maar voor de komende 24 uur is er droog weer voorspeld. Het wordt een rustige nacht met zo’n 10 knopen wind, waarbij de temperatuur ook nog aangenaam is, niet lager dan 15 graden Celsius. Ideale omstandigheden om 24 uur lang het beste uit de zeilers te halen.

Deze editie kent voor het tweede jaar op rij veel nieuwelingen, 170 van de 408 ingeschreven boten doen voor het eerst mee. Dat toont aan dat de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace onverminderd populair is onder diverse groepen zeilers.
Volgens de voorspellingen zal de wind gedurende de nacht iets door het noorden draaien van noordnoordwest naar noordnoordoost. De tactiek is die kleine winddraaiing zo goed mogelijk in te schatten. Wie hem op het juiste moment weet te pakken, heeft voordeel.

Mijlenrecord
Vanuit Den Oever passeerden veel boten onder spinnaker de startlijn op weg naar 24 uur mijlen maken. Daar startte ook de TH38 Blacq Magic, die meteen al een aantal deelnemers achter zich liet. Vorig jaar schreef schipper Blacquire geschiedenis door het mijlenrecord na 23 jaar te verpulveren. Met de Blacq Magic legde het team 222,06 mijlen af en vestigde een nieuw mijlenrecord in de monohull. Het oude record stond jarenlang op 204 afgelegde mijlen. Het team zal dit jaar opnieuw zijn best doen om de beste prestatie neer te zetten. Gezien het rustige weer zal er waarschijnlijk niet opnieuw een mijlenrecord gebroken worden.

Het is nog niet gezegd wat de beste koers zal worden in deze 24 uur durende race. Veruit de meeste deelnemers (286) zijn op het IJsselmeer gestart in de hoop daar de meeste mijlen te kunnen maken, tegen 68 op het Markermeer. Met deze noordelijke wind lijkt de Waddenzee minder gunstig, maar daarentegen kan de stroom voordeel opleveren. Eveneens vormt het schutbeleid van de sluizen in de Afsluitdijk een drempel om het Wad op te gaan. In verband met de aanhoudende droogte in het land zal er minder geschut worden om zo min mogelijk zout water het IJsselmeer in te laten lopen. Dit betekent dat in Den Oever een deel van de schutsluis wordt gebruikt en de kleine in plaats van de grote kolk in Kornwerderzand, dat de deuren aan beide zijden worden gesloten en dat geprobeerd wordt om zoveel mogelijk schepen ineens te laten schutten. Wachttijden kunnen daardoor oplopen. Zaterdag na de finish zal blijken of deelnemers de gok naar de Waddenzee hebben gewaagd.

Startplaatsen
De start op vrijdagavond tussen 18.30 en 19.00 uur in de twaalf startplaatsen rondom het Marker- en IJsselmeer verliep rustig. Populairste startplaats was Enkhuizen Noord met 70 gestarte deelnemers. Hindeloopen was een goede tweede met 56 gestarte deelnemers. Den Oever (46) en Medemblik (42) waren ook populair. Minst favoriet was Enkhuizen Zuid met maar 1 deelnemer over de startlijn.

Sailwise
De catamaran Beatrix van SailWise is in Den Oever gestart. Deze stichting die mensen met een lichamelijke of zintuigelijke handicap, een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel meerdaagse, uitdagende watersportactiviteiten en -vakanties biedt, doet voor het eerst mee aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Het team, bestaande uit twee schippers, vier zeilers met een lichamelijke beperking en drie zonder, ging voortvarend van start. “We zitten vol adrenaline”, zegt een van de schippers vlak na de start, “en het gaat eigenlijk veel beter dan we dachten.” Het Sailwiseteam ging na Den Oever meteen op weg naar Hindeloopen.

Digitale verwerking uitslag
De deelnemers kunnen tijdens de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace via het digitale systeem na elke boeironding deze meteen invoeren, waardoor hun afgelegde mijlen realtime zichtbaar zijn. Niet alleen voor henzelf en de andere deelnemers, maar ook voor de thuisblijvers en de volgers.
De verwerking van de uitslag is voor het tweede jaar volledig digitaal. Alle deelnemers vullen online de wedstrijdverklaring in, wat de organisatie veel werk scheelt na de finish. Direct is zichtbaar hoeveel mijlen een team heeft gezeild en op welke plaats deze is geëindigd.

De race volgen
De deelnemers kunnen live gevolgd worden via www.24uurszeilrace.nl. Ook via Facebook kunnen thuisblijvers, fans en deelnemers de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace goed volgen. De organisatie heeft een tiental teams van verschillende klassen gevraagd live vanuit de kuip via Facebook te bloggen over hoe hun race verloopt en waar ze tegenaan lopen. Via foto’s, video’s en live updates laten ze iedereen meegenieten van hun tactische keuzes, leven aan boord, vermoeidheid en doorzettingsvermogen. Daarnaast verslaan twee reporters gedurende 24 uur de wedstrijd via interviews met deelnemers, video’s en live updates via Twitter, Facebook en de website.

Finish
Zaterdagavond tussen circa 18.00 en 20.00 uur zullen alle deelnemers massaal voor de kust van Medemblik finishen, waarna het feest op de kade losbarst en tot in de kleine uurtjes zal duren, zeker met dit mooie weer.

Over Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace
In 2022 bestaat de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers 75 jaar en organiseert ze voor de 57ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, PolyClassic jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt onder andere mogelijk gemaakt door de volgende organisaties: Nationale Nederlanden, Gemeente Medemblik, K.Z.&R.V. Hollandia, Media-partner Zeilen en Stadshavens Medemblik.

Voor meer informatie, zie www.24uurszeilrace.nl.